sobota 11. ledna 2014

Aréna smrti (Hunger games)

Aréna smrtiNázev knihy: Aréna smrti
Série: Hunger games
Díl: první
Autor: Suzanne Collins
Vydáno v ČR: 2010
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 328
Mé hodnocení

Možná, že jdu s křížkem po funuse, ale nemůžu si odpustit nemít tady recenzi na Hunger games. Proběhl u mě re-reading prvního dílu, abych se konečně mohla pustit do dvou zbývajících. 

Panem, místo, které dnes známe jako Severní Ameriku. Dvanáct krajů. Třináctý srovnán se zemí. Lidé trpící hladem a bojující každý den o přežití. Hladové hry, soutěž, kde umírá každý rok 24 dětí jako výstraha před nadvládou KapitoluTo nezní jako šťastná a bohatá Amerika, že?


Katniss Everdeenová žije ve 12. kraji. Každý den riskuje svůj život tím, že chodí i přes zákaz lovit, aby uživila svou rodinu. Kuráž a odvahu si navzájem dodávají s Hurikánem, který je na tom podobně jako ona. Tak se stal její spřízněnou duší nejen při lovu, ale i při překonávání překážek, které jim kladou do cesty nařízení Kapitolu (města, které řídí všechny kraje Panemu). 

Hladové hry - ,,show," která se pořádá každoročně jako výstraha pro kraje, jako důkaz toho, že Kapitol má absolutní nadvládu nad všemi lidmi a neměli by sebemenší šanci, kdyby se pokusili nějak vzbouřit. Každý rok je vybrán jeden chlapec a jedna dívka z každého kraje (tzv. splátci), aby bojovali se svými protivníky v aréně, která je nevyzpytatelně krutá. Dalším, kdo se do arény dostane je právě Katniss, která se hlásí jako dobrovolník místo své mladší sestry Prim. Z chlapců je vylosován Peeta Mellark, upřímný a neskutečně čistý chlapec, který bohužel nic neví o lovu, ale dokáže zapůsobit svým vystupováním a silou.


Předtím, než se ocitnou v aréně je čeká cesta do Kapitolu, kde následuje prezentace a hlavně boj o to, aby zapůsobili na sponzory, kteří jim během celé soutěže budou zajišťovat věci potřebné pro přežití. Z kraje s nimi odjíždí také Haymitch. Alkoholik, který před mnoha lety jako jediný z 12. kraje vyhrál Hladové hry. I přes závislost a nenávist k životu se nakonec stává podstatně silným článkem pro Katniss a Peetu.

Samozřejmě, že nejvíce akce můžeme očekávat právě po odjezdu Peety a Katniss do arény. Hned po prvních minutách umírá 11 splátců. Každý bojuje sám za sebe, krutě a nekompromisně. I přesto, že podle původních pravidel může přežít jen jeden splátce, dojde k různým spojenectvím a dokonce i Katniss se spojuje s Routou, která ji připomíná sestru Prim. Aréna je plná emocí. Krutosti, beznaděje, ale i soucitu, náklonnosti a lásky. Katniss prokazuje své lovecké schopnosti, ale i tak jé plná strachu a nejistoty. Vše vidíme jejíma očima a najednou se Vám stane, že jste v aréně s ní. Utíkáte před ostatními, prahnete po trošce vody a trpíte bolestí z jejich zranění.

Nečekejte žádné naivní vyprávění, žádnou růžově vykreslenou budoucnost. Vše je až krutě realistické. Chudoba, kterou lidé v krajích trpí a na druhé straně neskutečné bohatství a plýtvání Kapitolu. Děti bojující o svůj život, sledované Kapitolem, který je má jako hlavní zdroj zábavy. Celý ten svět je drsný a občas máte pocit, že jste se vrátili o několik set let zpátky, ALE vy jste v budoucnosti. V budoucnosti, od které se očekává, že přinese něco lepšího. Přinesla boj o moc a chtíč mít nadvládu nad světem. 
Přežije Katniss, nebo Peeta? Budou si navzájem pomáhat, nebo jeden druhému půjdou po krku? Vráti se jeden z nich domů? To už vám prozradí S. Collins v Aréně smrti. Prožijete tolik akce, že se vám z toho bude točit hlava. Stránky se budou otáčet jedna za druhou a vy budete nedočkavě sahat po druhém dílu.. 

Na závěr ještě trailer k filmu, který je taky úžasný, ale i tak knihu jsem si žila mnohem víc :).

Monique

zdroj obrázků: google.cz

2 komentáře:

  1. Taky mám v plánu si to přečíst, ale ještě nemám dočtenýho kompletního Martina :) Pak se určitě vrhnu i na Hunger :) A těší mě další knižní blog :) Určitě se sem budu vracet :)
    A zvu tě také k sobě, kde mám hlavně knihy a fantasy :) ale taky takovou všehochuť :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za komentář :). Já dneska dočítám druhý díl HG a už teď mě štve, že třetí je poslední :D. Ráda kouknu i k tobě na blog :).

      Vymazat