neděle 5. ledna 2014

Hvězdy nám nepřály

Název knihy: Hvězdy nám nepřály
Autor: John Green
Vydáno v ČR: 2013
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 240
Mé hodnocení

Nádherně napsaný příběh ze života. Ze života dvou mladých lidí, Hazel Grace a Augusta. Hazel je šestnáct let a má rakovinu štítné žlázy a plic. Neustále musí být napojena na kyslíkovou bombu, kterou sama nazvala Filip. Augustovi (Gusovi) je sedmnáct. Sice vyvázl z rakoviny, ale za cenu amputace nohy. Hazel nechodí do školy, veškerý čas tráví doma s rodiči, s knihami a bez přátel. Augustus je přesným opakem a život si užívá. Chce v životě něco dokázat. Hazel se proti své vůli stává součástí podpůrné skupiny, kde se poprvé setká s Augustem.


Hazel Augusta zcela ohromí svým myšlením. Pomalými krůčky se do sebe zamilují a tráví spolu většinu času. Hazel má oblíbenou knih, kterou čte pořád dokola. Jmenuje se Císařský neduh a pojednává o malé dívce, která onemocněla také rakovinou. August si knihu oblíbí a právě díky ní spolu s Hazel odjíždí do Holandska, aby navštívili autora Císařského neduhu Petera Van Houtena.

Oba jsou neuvěřitelně vtipní a vnímaví. Nejsou zdrcení nemocí, nejsou pesimističtí a už vůbec nechtějí zemřít. John Green vám ukáže rakovinu v běžném životě. Neznamená, že má někdo rakovinu, tak nemůže být šťastný a připravený milovat druhého člověka. Ano, je to kniha o lásce. O lásce, které nebyl dopřán dlouhý čas, ale jak říká Hazel s Gusem: ,,Některá nekonečna jsou větší než jiná nekonečna".I když bylo to jejich nekonečno malé, bylo naplněné do poslední sekundy.

Celý příběh vám vykouzlí úsměv na tváři, ale také slzy a vztek, který vámi bude cloumat. Celá kniha představuje jeden velký boj. Boj za lásku a boj s nemilosrdnou rakovinou, která si hledá svou cestu na svět. Kromě emotivního příběhu Augusta a Hazel se setkáváme také s bojem rodičů, jejichž dítě je smrtelně nemocné.

Je na Vás, jak se ke knize postavíte. Budete naštváni na celý svět a budete chtít všechno změnit. Možná, ale pochopíte, že to, co se děje, se děje z nějakého důvodu a život není továrna na splněná přání. Konec knihy Vás buď zcela rozdrtí, nebo budete vděčni, za to, že Hazel s Gusem měli možnost být spolu, milovat se a s láskou si navzájem zlomit srdce.

John Green odvedl skvělou práci. Nepříliš pozitivní téma rakoviny nám předložil zaobalené v krásném příběhu mladé lásky. Nic nemaluje růžovými barvami a opravdu budete občas trpět taky, ale není nic krásnějšího, než si uvědomit, že celý ten příběh měl nějakou cenu. Donutí nás přemýšlet a uvědomit si, že to, nad čím jste se možná právě rozčílili nebylo zas tak podstatné :-).

Přeji Vám procítěné čtení a hlavně nalezení krásy tam, kde se Vám chce brečet. 
Monique

Žádné komentáře:

Okomentovat