středa 1. ledna 2014

Modrá jako safír

Název knihy: Modrá jako safír
Autor: Kerstin Gierová
Série: Drahohamy, 2. díl
Vydáno v ČR: 2012
Nakladatelství:Cooboo
Počet stran: 350
Mé hodnocení

Cestování v čase. Nádherná představa, která by lákala nejednoho z nás. Právě toto je i nadále hlavním tématem druhého dílu série Drahokamy. Druhý díl plynule navazuje na ten první. A když říkám plynule, tak to myslím doslova. Kniha začíná přesně tam, kde skončila Rudá jako rubín.Gwendolyn, hlavní postava celé série, která nečekaně zdědila gen cestování v čase se ocitá v kostele, kde se poprvé líbá s Gideonem, jedním z dalších dvanácti šťastlivců, kteří byli tímto genem obdarováni.

Gwendolyn se teprve snaží vypořádat s tím, že právě ona je ta, která cestuje časem a ne její sestřenice Charlotte.Musí se ,,poprat" se všemi novinkami, které ji čekají a naučit se způsobům, které jsou nutné například pro cestování do 18. století. Tento výlet ji spolu s Gideonem čeká a Gwendolyn je neustále předhazováno, že návštěvu soaré (dnes bychom řekli asi večírek) nezvládne a zesměšní se. Během příprav na soaré Gwendolyn ,,odskakuje" do poloviny 20. století, kde se setkává se svým dědou a spolu dávají dohromady zajímavé informace o jejich zmizelých příbuzných Lucy a Paulovi, ale i o hraběti Saint Germainovi. Objevuje se nová postava, a to démona chrliče Xemeriuse, který pochází z 11. století a vidět ho může jen Gwendolyn. Xemerius vždy oplývá humornými hláškami a je sympatickou postavou, která je Gwenyním novým společníkem.

Xemerius: ,,Není důvod k zrychlenému dýchání.Tvůj loveboy má pořád všechny svoje krásné bílé zuby. A celou dobu klel, což beru za dobré znamení."

Po soaré, které nedopadlo zcela podle představ, se Gwendolyn setkává s hrabětem Saint Germainem a dozvídá se zajímavé informace, které jí velmi ublíží. Zajímavější je ale to, že Gideon se v té chvíli potkává se zmizelým Paulem a lordem Alastairem, který chce Saint Germaina zničit. V tu chvíli se vše zamotává a my už tušíme, že třetí díl bude velmi napínavý a plný akce.

Celou dobu sledujeme vztah Gideona a Gwendolyn. Gideon se po dlouhém otálení konečně vyjádří k tomu, co cítí, ale vše je překaženo právě informacemi, které Saint Germain prozradí Gwendolyn. V mnoha scénách vám bude srdce plesat a budete si jisti, že ti dva k sobě vlastně patří, i když jsou tak rozdílní. Na to, jak to s nimi dopadne si ale musíte počkat až do třetího dílu.

Řekla bych, že druhý díl je hlavně takovým prostředkem pro přichystání si půdy pro díl třetí. Hlavní myšlenky jsou nám naznačeny až v úplném závěru a ve zbytku knihy jde spíš o to, abychom k těm myšlenkám nějak došli. I přesto je tento díl velmi vtipný, svižný a nudit se u čtení určitě nebudete.V některých chvílích vás kniha zcela pohltí a budete toužit po tom, cestovat do minulosti také. Téma je tak nadčasové, že vás nikdy neomrzí a budete se k němu vracet znova a znova.

Jste naštváni na celý svět? Chcete někam utéct? Modrá jako safír je to pravé místo, tam na všechno zapomenete a nebudete se chtít vrátit zpět :-).
Monique

Žádné komentáře:

Okomentovat